bloglovin




Det borde finnas ett ordspråk som går "grillat är gott" för det är ju faktiskt helt sant. Tror inte det är många som säger nej till en stor, grillad fet köttbit en sommardag (förutom ni som är vegetarianer, men ni kan ju föreställa er en stor grönsak eller någon saftig quornhistoria). Detta mina vänner tröttnar man aldrig på, och om man börjar göra det så äter man det nog lite för ofta.

Jag skulle tagit en bild på maten innan jag åt den, men seriöst, sånt har man ju inte tid med när man är vrålhungrig.
Idag var en sådan fredag då man vill göra något riktigt party men inte kommer till skott. Vi satte oss därför bland vitsipporna, såg bekymrade ut och funderade över livets alla gåtor. (eller tja, vad vi skulle hitta på härnäst)

Till slut hamnade vi på ica som vi alltid gör i slutändan - det är ju ett ganska festligt ställe med mat överallt! Vi köpte lite vindruvor och dagen blev genast mycket bättre!

Vi hittade ett fint och rosa träd (!!!) i en korsning och satte oss ner smaskade lite vindruvor. Förhoppningsvis förgyllde vi någon bilförares dag. Det är ju inte varje dag det sitter två personer i korsningen och fetar sig med vindruvor?

Mikaela försökte se lite graciös ut. Lyckades hon? Tja... vem vet.

Innan vi drog hemåt så drog Marcus fram en asgrym gammelkamera som vi tog någon bild med! Blir spännande att framkalla senare...

Så hursomhelst blev det en ganska bra eftermiddag till slut och i helgen ska vi ut på äventyr! Nice.



Canon EOS 450D + Canon EF 50/1.8 II

Solen skiner varenda jäkla dag nuförtiden och man börjar ju undra om vädergudarna har blandat ihop våren med sommaren - men jag klagar inte. Eller jo, ibland gör jag det. Man ska klaga när det är för varmt och klaga när det är för kallt, annars är man ju inte svensk på riktigt!

Allt ska ju faktiskt vara lagom
Publicerade om då det inte gick att kommentera det andra inlägget..
Canon EOS 40D + Canon EF 50/1.8 II + 5 i 1 Reflexskärm / Vit och Transparent

Lite läppstiftsklet, hårlockning och glitter så förvandlades Mikaela till en docka. Blev ganska bra för att ha gjorts lite spontant, kunde säkert gjorts tusen gånger bättre men ändå. :) Lite fler bilder med Julia kommer kanske upp så småningom!

Och till det lite mer spännande - vinnaren av ett presentkort hos canvastavlan.se blev... Sanna. Grattis! Vi har skickat ett mail med lite information till dig. :) Inte var det lätt att vinna när det lottas bland hela 1150 kommentarer!

Så... skulle ni vilja ha liknande tävlingar? Pris?



Detta är vad jag har ägnat min dötid åt när jag suttit vid datorn (jag ska inte ljuga för er, denna målades för exakt ett år sedan imorgon. Men vi kan låtsas att jag gjorde den bara för detta inlägget).

Detta är alltså min lille hundrackare Molle, som tidigare har introducerats i ett inlägg för längesedan. Han ser korkad ut på originalbilden, och det är han också, men söt är han.
Något som vi inte berättat hittills är att när vi var mindre så var vi världskändisar genom vår popduo "M.M". Dock gav vi bara ut en samling med 9 stycken hits, bland annat På prästagärdet, Husdjur och Alla är snälla. Här nedan finner ni lite smakprov.



Hahaha, nej. Jag ljög. (för er som inte fattade det) Städade lite i gamla kartonger och hittade ett kassettband som visade sig innehölla sånger som vi spelade in i åtta-årsåldern. Förutom att Marcus inte kan säga R eller S och att Mikaela rabblar upp alla djur i hela världen så är det väl ganska bra...? Åh, herregud.



Dagen har varit slapp och vi har inte gjort någonting så vi tog och utförde någon galen fotoidé som blev sådär. Om det blev några bra bilder återstår att se (vi såg ju något galna ut), isåfall kommer de väl upp här som vanligt.

Nu ska vi ta tillvara på våran näst sista lovdag och våran sista natt som vi får sova så länge vi vill detta lov. Sorgligt...
Canon EOS 450D + Canon EF 50/1.8 II

Igårkväll bestämde vi oss för att samla ihop ett litet gäng och grilla lite goda saker. (fast ja... det blev ju korv till slut) Marcus slog nog rekord i korvätning och hälften av bilderna var på honom tuggandes på halvråa korvar. Även om hälften av korvarna brändes upp efter att de tappats ner i elden så blev kvällen lyckad!

Och, för er som inte visste det, så är det ju påskafton idag. Så vi korvgrillare önskar er en riktigt glad påsk och hoppas på att ni är vettigare än oss och äter ägg istället för korv! :)





Eftersom idag är Långfredagen och tiden då vi inte ska ha roligt bara för att dagen ska präglas av sorg just för att denna dagen för några tusen år sedan varit så lång och plågsam för vår kära Jesus. Så detta inlägget är tillägnat honom. Just därför har jag demonstrerat några sätt att se besvärad ut på ett coolt sätt, eller bara ett fult sätt.

Önskar att jag hade en bra anledning till varför jag gjorde denna bilden... Men sanningen är den att jag bara är konstig. Hittade en gammal skelettmask i källaren och drog ut i skogen med en ljusstake och ett otänt ljus. Hundägare som gick förbi måste ha trott att jag var dum i huvudet... (vilket jag kanske var?) Såhär går det när man har tid över.

Men nu ska jag spendera skärtorsdagsnatten ute i Jönköpingsskogarna med ett par kompisar. Hoppas jag inte skrämde upp mig själv för mycket med de här bilderna..

Eftersom Marcus skulle hämta sin fina vinst från tvspelsweb.se, gjorde vi en liten utflykt hela vägen till Ica och köpte glass. Det tyckte vi att vi var värda, för att vi är så.... ja, bra.


Det första han gjorde var att lycklig som en skolpojke riva upp paketet innehållande en reflexskärm. Förresten tack till alla som röstade i tävlingen, ni är awesome!


När jag hade ätit ungefär en fjärdedel av min glass och Marcus hade ätit upp hela sin, började vi känna oss nöjda. Och efter många klagomål såsom "fan vad illa jag mår", "varför åt jag hela föör" och "min mage" begav vi oss hemåt igen.


Ni som har följt oss länge kanske kommer ihåg vår fina stop motion-video, som vi gjorde i början av vår bloggkarriär (proffsigt det lät). Ingenting kan nog slå den, men igår drog vi med oss Lisa och gjorde ett försök, och ja, den blev väl sådär haha.

Förresten, glöm inte att imorgon är sista dagen att svara på frågan och vinna ett presentkort för 600 kronor hos canvastavlan.se
Creepy...

Ända sedan jag vaknade imorse så har konstiga saker pågått i huset... Lyckades till slut fånga endel av händelserna på bild! Pianot har spelat Mozart i timmar nu och i mina föräldras sovrum hängde en överkropp. Vågar knappt vara kvar i huset så nu drar jag ut... Vi får se vart det här slutar!

Haha sämst photoshopat och sämst inlägg. Men påsklov innebär lite tid över till trams. ;)


Ett fenomen i fotovärlden är såkallad HDR där man tar flera bilder med olika exponering (eller ändrar exponeringen på en bild du tagit innan) och blandar ihop dem till en enda bild. Alltså får man det bästa av alla världar, skuggorna som oftast blir underexponerade blir ljusare och det som annars blir överexponerat (som himmel och moln) blir normalexponerade. Allt blir mer detaljerat. Detta används mycket vid stadsfotografering och landskap, och man kan skapa riktigt fräääääna effekter, om man är riktigt skillad då...


Detta kan man leka runt med i olika program. Jag använder Photomatix Pro 3, men man kan också klura ihop det i Photoshop. Kanske kan göra en guide om detta om det önskas, men nu är det lov och jag ska leva livet!
Idag sken solen lite halvt och vi bestämde oss för en spontantripp till Stadsparken, ett väldigt fint och högt lokaliserat ställe! Dock hade vi inte räknat med att det var fotbollsmatch och halva Jönköping skulle vara där men men.. Medan alla andra kollade fotboll så passade vi på att kolla in utsikten = grym!

Vi hittade en apstor granlabyrint och Marcus blev lite väl överväldigad.. Tyvärr så var han ju nu lite för lång så det var ju ingen större utmaning.

Medan Marcus sprang runt i en barnslig labyrint så passade Mikaela på att slå sig ner och plocka lite vitsippor. Här planerar vi för övrigt att ha en photoshoot i veckan. :) Lär bli najs!

Nästa anhalt i stadsparken fick bli fågeldammen, förutom att det föll ner lite fågelskit här och där så var det ganska trevligt. Duvan här gav oss dock onda blickar..

Marcus lekte cool i sina nya solglasögon och hängde lite lagom manligt mot fågelstängslet - kort därefter högg dock en anka tag i hans byxben! Så går det när man försöker imponera på tjejer.

Överblivet strössel fick ersätta muffins och bullar. Knaprigt.

Till slut hamnade vi bakom en gigantiskt gravsten där vi satt och halvsov. Hahah sekunden efter att denna bilden togs så kom det fram ett litet barn och ställde sig bredvid oss för att han ville vara med på kort! Men icke sa nicke.

Det skumma barnet skrämde iväg oss mot bussen och vi begav oss sedan hemåt...



Bilderna är inte jättesnygga men ni fattar grejen... fjädrar. Det är inte jättelätt att ta bra bilder när man är sjuk, så jag skyller på det.

Nu är det snart påsk (eller om en vecka), vilket betyder att vi får se dessa lurviga saker lite överallt. Vi har redan fyllt några krukor med dem hemma och det ser lurvigt och färgglatt ut. Vissa firar påsk (som egentligen är om en vecka då) genom att sätta upp fjädrar överallt men jag firar med att ta lov idag. Nu tänkte jag ta och slöa gärnet.
Canon EOS 40D + Canon EF 50/1.8 II + Transparent reflexskärm

Eftersom de andra bilderna var i färg får dessa bli varmtonade och svartvita! Någon längre text om hur snygga bilderna är, hur jobbig den här dagen har varit eller varför jag har ett inlägg med bara svartvita bilder får ni tyvärr inte. Jag ska nämligen iväg och stressbaka inför kommande evenemang så ni får studera bilderna sålänge! :)

I samarbete med Canvastavlan.se drar vi nu igång en enkel tävling där du kan vinna ett presentkort på canvastavlor för 600kr!
Canvastavlan.se är en hemsida där du enkelt kan designa och beställa canvastavlor till bra priser! Nu har ni läsare chansen att vinna ett presentkort att handla för på deras hemsida värt hela 600kr!

Priset är alltså: Presentkort på 600kr som gäller på canvastavlan.se.

Reglerna är enkla:
- Hitta svaret på frågan "Vilken är den största specialstorleken man kan beställa?" genom att leta runt på Canvastavlan.se.
- Posta svaret i hur många kommentarer du vill till det här inlägget. (glöm ej mail)
- Följer du oss på bloglovingilla det här inlägget där!
- Ju fler gånger du kommenterar, desto större chans är det att du vinner. Du kan kommentera tills den 20/4 kl. 23.59!

Alltså, kommentera svaret hur många gånger du vill men glöm ej att ha med mail i varje kommentar! Följer du oss på bloglovin så gillar du även det här inlägget. Lycka till! :)

OBS! Glöm ej att det är största specialstorlek.


TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!




En annan sak man kan göra när man är sjuk är att baka tigerkaka (som inte blev "tigerrandig" utan bara, typ hälften sockerkaka hälften chokladkaka). Fördelar med det är att du får den för dig själv eftersom ingen vill riskera att få i sig dina baciller, som du eventuellt har hostat över kakan (det lät äckligt). Nackdelen är att det är ganska jobbigt, men det är iallafall gott!

Det rekommenderas dock inte att äta hela kakan på en gång...
Canon EOS 40D + Canon EF 50/1.8 II + Transparent reflexskärm

Hmm.. frågan är nu om det var värt för Mikaela att frysa i klänning och bli sjuk för de här bilderna? Jag lämnar det besvarandet till er! Jag hatar mig själv lite för att jag komponerade endel bilder så att jag skar bort en bit av armbågen. Men men.. nu ska jag vara duktig och ge mig ut på årets första springtur! (om det kallas det när man går halva vägen...)

Angåengde modellsökningsinlägget så fick vi lite mer respons än vi hade förväntat oss, men vi klagar inte! :) Det kan därför dröja ett tag tills vi svarar på alla då vi måste organisera. (vuxen jag lät) Håll ut!




Jag har blivit plöstligt sjuk, troligtvis efter helgens kalla äventyr i endast vårklänning. Så idag har jag sysselsatt mig genom att sova, sitta vid datorn, slå mitt rekord på Fruit Ninja om och om igen, kolla på How I Met Your Mother och ta bilder till detta inlägg.

Nu ska vi äta falukorv och potatismos, det tycker inte jag är så gott (jätteintressant jag vet :))
Himlar vad allt skulle krångla... påbörjade allt med videoklippet vid tolv. Segyoutube. :(

Såhär ser det alltså ut, tro det eller ej. Videon är ganska dålig, men budskapet kommer iallafall fram. Det här med att hålla den transparenta sidan av reflexskärmen framför solen för att skugga rekommenderas verkligen, ljuset blir awesome! Klippen där vi klantade oss får ni dock inte se.. ;)
Canon EOS 40D + Canon EF 50/1.8 II + Transparent reflexskärm

Fotograferingen höll på i två timmar innan vi stupade. Nu är vi aströtta och ska lägga oss och halvdö. Får se ifall vi någonsin orkar gå upp igen! Om inte så kan ni trösta er med en sneak-peek från idag. :)
Världens bästa och obrusiga bilder... Men kompakter är ju som de är!

Solen skiner och det är över 10 grader ute så nu drar vi ut och fotograferar för andra helgen i rad! Mikaela har spexat ut sig och ser asläskig ut så vi får se hur resultatet blir. Med oss har vi spetsgardinen från förra helgen (dock till ett annat ändamål) och lite såpbubblor... Haha, vi får väl se vad det blir av det här! :) Har ni tur kanske det kommer upp en BTS-video eller liknande. Men nu ska jag dra ut!

Vad hittar ni på idag?



» Om man blir ful på bild, betyder det att man är ful i verkligheten då?
» Är det bara jag som sockrar min fil? Annars blir den ju liksom jättesur och besk... (alltså mejeriprodukten och ja, man dricker den i ett glas!)
» Undra hur många gånger jag & Marcus har fått frågan om vi är ihop eller syskon.
» Undra hur många gånger jag och Marcus har svarat på om vi är ihop eller syskon. (vi kommer säkert få frågan igen så jag svarar nej, vi är varken eller :))
» Kan man rosta muffins?
» Fan vad sugen jag blev på muffins nu...
Canon EOS 40D + Canon EF 50/1.8 II + Silver reflexskärm / Modell: Lovisa

Bilderna som det tjatats om i några inlägg. Några blev apbra, andra inte lika "apbraiga". Den första och tredje uppeifrån blev nya favoriter i bildarkivet. :) Har även en redigeringsversion med dämpade färger som dock inte passade lika bra på bloggen men de kan ni finna på flickr!


Snygga(hö) stressbilder i all ära! Man har ju liksom inte riktigt tid att göra ett superbra inlägg en sådan här fin onsdag.

En pojkvän, godis och Harry Potter-spel. En bättre onsdag finns inte. Jag vet att ni alla tycker det här är ett superbra och intressant inlägg. Iallafall kan jag ju säga att vi planerar något riktigt nice som kommer hända om ett tag. Nu blev ni nyfikna va? - bra, då ses vi imorgon.

Och jag vet Marcus, jag är lat :)
Canon EOS 40D + Canon EF 50/1.8 II + Silver reflexskärm / Modell: Lovisa

En liten smygtitt på vad som komma skall senare i veckan när jag hunnit redigera fler. Trots massa regn, gyttja och genomblöta gardiner så ser bilderna helt okej ut! Men ni får allt vänta någon dag på fler bilder för Marcus är en upptagen man för tillfället.. (eller så vill jag bara att ni ska få vänta lite extra) ;)




Canon EOS 450D + Canon EF 50/1.8 II + Canon EF-S 18-55/3,5-5,6 IS

Lite svartvita (och lite rött, kunde inte förmå mig att ta bort det) bilder ifrån helgen som varit väldigt dimmig och Ulricehamnig. Har inte så mycket mer att säga än att jag är skitaphungrig, men har varit hos tandläkaren och fått bananlack (eller flourlack kanske man säger officiellt) och kan därför inte äta förrän om en timme. Jag sitter dessutom och googlar fram bilder på maträtter. FML.


Mikaela har spenderat hela helgen i Ulricehamn så idag smet jag ut med Lisa och fotograferade Lovisa lite spontant istället! Vi hade ingen konrekt idé från början så ja... det blev som det blev. Det värsta var att det började spöregna när vi skulle gå ut men vi var tappra och körde på ändå! Ja ni ser ju vad som inkluderades... massa gardiner. Kreativt!

Har inte hunnit kolla igenom bilderna (förutom BTS-bilderna) så kvällen blir spännande... ;)

Nytt år och varmare tider vilket betyder att modellfotograferingar kan börja hållas igen! Är du nu sugen på att stå framför kameran och delta i temafotograferingar, fashionfotograferingar eller liknande så har du nu chansen.

Riktlinjer:
- Du ska ha möjlighet att kunna ta dig till Jönköping.
- Du ska tycka om att stå framför kameran och "posera" så att säga.
- Det är endast för att ha roligt och för att utvecklas, alltså helt gratis. (förutom färden hit)
- Du får ett urval av bilder och bilder kommer även att publiceras på bloggen.

Så är det här någonting för dig eller om du har frågor så tveka inte att maila till: [email protected]
Muffin är en elak katt som bits, hårt. Fast annars är han snäll.

Haha vår katt måste vara en konstigaste som finns. Vår gamla tvättkorg stod framme i vardagsrummet och bredvid den hade mamma ställt ner saker eftersom hon skulle putsa fönster. Såklart är min katt så bekväm av sig att han snor tvättkorgen som sovplats! (hur bekvämt det nu kan vara?) Han fick sin egna asballa hörna med egen lampa och växter! Han ligger nog däri och gottar sig än...

Jag kanske borde köpa en tvättkorg som jag också får plats i och slå mig ner bredvid honom?
Det finns säkert hur många bloggar som helst som har tagit upp detta och förklarat på ett mycket mer pedagogiskt och intellektuellt sätt än vad vi har, men vi tänkte ändå berätta lite om inställningarna eftersom ni ber så snällt! :)

För att kunna ändra inställningar själv så måste du ha kameran inställd på Manuellt läge, M. 



ISO

Denna inställningen ändrar kamerans ljuskänslighet, detta mättes innan på filmrullar och filmkänslighet då man kunde köpa filmrullar med t ex ISO 400, ISO 200 osv. Ökar man ISOt blir bilden ljusare, vilket gör inställningen användbar vid dåliga ljusförhållanden (mysiga kvällar ohlala).

Nackdel: Ju högre ISO desto mer brus i bilden.



Bländare

Med bländaren bestämmer man hur mycket ljus kameran ska släppa in. Större bländare (mindre f-tal) gör bilden ljusare, och en mindre bländare (större f-värde) gör bilden mörkare.

Med bländaren bestämmer du också hur kort eller långt skärpedjup du vill att bilden ska ha, dvs. hur mycket av bilden som ska vara skarpt. Vill man ha en bakgrund som inte stör fokuset på motivet så passar ett lågt bländartal bäst. Har man en större bländare (t ex f/1.8, f/2.8, f/4) blir skärpedjupet mindre och man får en suddigare bakgrund. (det är detta som är mest komplicerat att få ihop)

Med fasta objektiv med låg bländare kan du få så oskarp bakgrund som möjligt. Har du ett med zoom får du kortast då du har det fullt inzoomat och det är långt till bakgrunden från det du vill ha skarpt.

Mer om skärpedjup och så kallad "rund bokeh": Gå in här.

Lågt bländartal: Passar vid porträtt och produktfotografering.
Högt bländartal: Passar vid landskapsfotografering och när man vill få det mesta skarpt.



Slutare och slutartid

Med slutaren bestämmer man hur länge man vill att slutaren ska vara öppen och släppa in ljus. Långa slutartider släpper in mer ljus - bilden blir ljusare, och kortare släpper in mindre. En kort slutartid är ex. 1/400, 1/1000, 1/1250. En lång är de hela talen som 15, 40 eller ex. 1/10, 1/40.

Kort slutartid: Används vid actionbilder, eller helt enkelt då man vill frysa en rörelse.
Lång slutartid: Används när man vill fånga hela rörelser som exempelvis fyrverkerier. Kräver stativ då man inte vill ha bakgrund och liknande oskarpt.


Fokuspunkter

Genom att välja fokuspunkt blir det lättare att få fokus på den del av motivet som du är ute efter. Du komponerar bilden som du vill ha den och ändrar sedan fokuspunkten till den som ligger närmast motivet. På så sätt undviker du att kameran fokuserar på det du inte vill.

Vi använder dock alltid mittenpunkten. Vi fokuserar och rör sedan kameran i sidled och upp och ner för att få motivet på rätt plats i bilden, men INTE FRAM OCH TILLBAKS då fokusen försvinner. På bilden ovan har vi alltså fokuserat på ögonen när mittenpunkten var över dem, sedan rört kameran i sidled så att motivet (personen) hamnar i mitten.



Lär dig ännu mer

Utökad läsning: Vitbalans (klickbar länk)
Testa hur inställningarna påverkar bilden: Kamerasimulator.se (klickbar länk)
Fånga snygg bakgrundsoskärpa: Inlägg om skärpedjup (klickbar länk)
2010
Jan Feb Mar
Apr Maj Jun
Jul
Aug Sep
Oct Nov Dec